آسانسور باربر

آسانسورهای باربری بعد از آسانسورهای نفربر، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. این آسانسورها بسیار پرکاربردند و بیشتر در کارخانه‌ها، کارگاه‌ها و تولیدی‌ها برای حمل بار استفاده می‌شوند. امروزه در برخی از ساختمان‌ها از آسانسورهای باربری برای حمل بار و وسایل بزرگ در اسباب‌کشی‌ها نیز استفاده می‌شود. آسانسورهای باربری نسبت به آسانسورهای نفربر از سرعت کمتری برخوردارند و از لحاظ تجهیزات، توانایی حمل وزن و حتی دکوراسیون داخلی و ظاهر  با آسانسورهای نفربر فرق دارند.

در کف آسانسورهای باربری از ورق‌های آجدار جهت جلوگیری از لیز خوردن بار استفاده می‌شود در صورتی‌که در طراحی  آسانسورهای نفربر به ظاهر آسانسور بسیار توجه می‌شود.

علاوه بر ظاهر، اندازه درب آسانسور باربر به نسبت آسانسورهای نفربر بزرگتر است و این به دلیل استفاده حداکثری از فضای کابین به همراه عبور و مرور راحت‌تر است.

خصوصیات آسانسور باربر

  • آسانسورهای حمل بار بسته به نوع کاربری و محل نصب آن‌ها دارای ظرفیت‌های متفاوت هستند.
  • آسانسورهای باربری بر اساس نوع باری که حمل می‌کنند، دارای ارتفاع متفاوتی هستند.
  • آسانسورهای باربری به دلیل عملکرد متفاوتی که دارند، دارای مکانیزم حرکتی متفاوتی هستند.
  • آسانسورهای باربری با توجه به کاربری که دارند، وزن بالایی را تحمل می‌کنند. با توجه به محل نصب، قابلیت جا‌به‌جایی حتی تا ۵ تن را نیز دارند.
  • سیم بکسلی که در آسانسور حمل بار  نصب می‌شود، متناسب با وزنی است که جا به جا می‌کند.
  • در آسانسورهای حمل بار برای جلوگیری از مشکلات احتمالی و سقوط، سیم بکسل‌ها را به حسگرهایی وصل می‌کنند که اگر یکی از کابل‌ها پاره شد، آسانسور متوقف شود.
  • در آسانسورهای حمل بار، سیستم برق اضطراری تعبیه شده است که در صورت مشکل برق و قطعی بتواند به حرکت خود ادامه دهد.
  • به دلیل طراحی این آسانسورها به عنوان حمل بار، حتی اگر بار به‌صورت همگون در کف آسانسور قرار نگیرند و قسمتی از قسمت دیگر سنگین‌تر شود نیز، آسانسور به حرکت خود ادامه خواهد داد.

مدل های آسانسور های باربر

آسانسورهای باربری از نظر عملکرد و محل نصب به سه دسته کلی تقسیم‌بندی می‌شوند:

آسانسور حمل بار ثابت

این آسانسورها برای حمل بار در مراکز تجاری و کارخانه‌ها برای جا به جایی بارهایی با وزن سنگین استفاده می‌شوند.

بالابر جک مستقیم

در این آسانسورها از جک هیدرولیکی مستقیم استفاده شده است و از آن بیشتر در مغازه‌ها برای جا به جایی بارهای سبک‌تر استفاده می‌شود.

بالابر هیدرولیکی کابلی

این آسانسورها با زنجیرهای چرخی و قرقره کابل حرکت می‌کنند و نیروی خود را از جک هیدرولیکی تامین می‌کنند.

انواع آسانسور حمل بار بر اساس نوع باربری

کابین های آسانسورهای باربر در استاندارد جهانی به کلاس های A و B و C تقسیم بندی شده اند.

مدل A

طراحی این نوع کابین مشابه آسانسورهای مسافربر است. هنگام بارگذاری و تخلیه بار کابین نباید بیش از ۲۵% ظرفیت کابین در آستانه درب قرار گیرد. به عنوان مثال اگر کابین برای ظرفیت ۱۰۰۰ کیلوگرم طراحی شده باشد، اجازه نداریم یک بار سنگین مثلا حدود ۸۰۰ کیلوگرم را (با وجود آنکه از ظرفیت آسانسور کمتر است)، در آستانه درب کابین قرار دهیم. حداکثر ۲۵۰ کیلوگرم مجاز است. البته وقتی بار به داخل منتقل شد و در کف کابین توزیع شد، بارگذاری تا ظرفیت نامی مجاز است.

آسانسور باربر

آسانسور باربر

کلاس B

این نوع آسانسور فقط برای حمل و نقل وسایل نقلیه تا ظرفیت داده شده می تواند استفاده شود.

آسانسور باربر

آسانسور باربر

کلاس C1

این آسانسورها طوری طراحی می شوند که بار با لیفت تراک داخل آن بشود و آسانسور لیفت تراک و بار را با هم حمل کند، بنابراین ظرفیت آسانسور باید معادل مجموع وزن بار و لیفت تراک باشد. این آسانسور نباید برای جابجایی عادی مسافرین در نظر گرفته شود.

آسانسور باربر

آسانسور باربر

کلاس C2

این آسانسور باید طوری طراحی شود که بتواند ظرفیت ۱۵۰% بار نامی را در حالت بارگیری تحمل کند (ولی لازم نیست که بتواند این بار ۱۵۰% درصدی را جابجا کند). آسانسور توانایی آن را دارد که بار با لیفت تراک داخل آن بشود، و لیفت تراک پس از تخلیه بار باید از آسانسور خارج شود. در واقع معمولا اینطور است که وزن یک قطعه بار و لیفت تراک جمعا در حدود ۱۵۰% بار نامی است. این آسانسور هم نباید برای جابجایی عادی مسافرین در نظر گرفته شود.

آسانسور باربر

آسانسور باربر

کلاس C3

این آسانسور معمولا برای حمل بارهای سنگین یکپارچه طراحی می شود. بارگیری و تخلیه بار در این آسانسور در حد ظرفیت کل کابین مجاز است و نباید از آن تجاوز شود (مثلا به علت ورود لحظه ای لیفت تراک). در حالی که در کلاس C1 لیفت تراک موقتا مجاز بود که داخل کابین شده و بار نامی را پیاده کند ولی باید کابین را ترک کند و مجاز به حرکت با کابین نیست).

آسانسور باربر

آسانسور باربر

ابعاد آسانسور باربر

ابعاد آسانسورهای باربری با توجه به جایی که نصب می‌شوند و میزان باری که حمل می‌کنند، متفاوت است.

تفاوت آسانسور های باربر با آسانسور های مسافربر

آسانسورهای باربر تا حدود زیادی شبیه آسانسورهای مسافربر هستند. تفاوت‌های ظاهری آن ها در دکوراسیون کابین (دیواره ها، کف، سقف، نوع نورپردازی، و …. ) هستند. برای کف آسانسورهای مسافربر کارفرما معمولا سنگ‌های تزیینی را ترجیح می‌دهند، در حالی‌که کف آسانسورهای باربر از ورق آجدار استفاده می شود. عرض درب آسانسورهای باربر اکثرا مساوی عرض کابین انتخاب می شود تا باری که در کابین جا می گیرد، هنگام عبور از درب با مشکل مواجه نشود.در حالی‌که عرض درب آسانسورهای مسافربر معمولا کمتر از عرض کابین است.

آسانسورهای باربری با توجه به کاربری متفاوتی که دارند، دارای ساختار متفاوتی نیز هستند. در آسانسورهای مسافر بری به ظاهر درب و اتاقک آسانسور و حتی صفحه کلید آن بسیار توجه می‌شود در حالی‌که در آسانسورهای حمل بار، معمولا درب ها را بصورت کشویی، آکاردئونی یا اتوبوسی، گیوتینی نصب می‌کنند و ظاهر کار زیاد مورد توجه قرار نمی‌گیرد مگر این که در قسمت پر رفت و آمد از ساختمان و در معرض دید قرار داشته باشد.